instabook.grNews DeskΗ αριστουργηματική «επανεφεύρευση» της Πολυκατοικίας στο Ν. Ψυχικό

Inside-Out

Η αριστουργηματική «επανεφεύρευση» της Πολυκατοικίας στο Ν. Ψυχικό

Το αρχιτεκτονικό έργο του Νίκου Κτενά αποτελεί καινοτόμα πρόταση αυτού που λέμε «πολυκατοικία», δίνοντάς της μια νέα διάσταση [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Στην ελληνική πρωτεύουσα των εκατομμυρίων κτιρίων ευτυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το «μάτι» ξαφνιάζεται υπέροχα. Παρα την πολυετή κρίση, Έλληνες αρχιτέκτονες παθιασμένοι με το επάγγελμα τους, συχνά χωρίς σοβαρά οικονομικά κίνητρα, δημιουργούν από την αρχή ή ανακαινίζουν κτίρια της Αθήνας που «ξεφεύγουν» εμφανώς από τη μετριότητα της εποχής, αλλάζοντας το αστικό τοπίο. Μια τέτοια περίπτωση είναι το έργο Inside-Out του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά, μία -εντυπωσιακή σε αισθητική- πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό, η οποία βραβεύτηκε φέτος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στην τελετή απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στο στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο θεσμός των Βραβείων Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2000, τα βραβεία απονέμονται ανά τετραετία και αφορούν πραγματοποιημένα αρχιτεκτονικά έργα, υποδειγματικά ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Τα προς κρίση έργα για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017 πρέπει να είναι έργα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και να έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα 2013‐2017. Τα έργα αυτά εντάσσονται σε κατηγορίες, οι οποίες στον παρόντα διαγωνισμό είναι η κατοικία, τα κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας και η ανακαίνιση. Προβλέπεται η απονομή ενός βραβείου ανά κατηγορία. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ)

Το έργο Inside-Out του Νίκου Κτενά αποτελεί πρόταση και επανεφεύρευση αυτού που λέμε πολυκατοικία, δίνοντάς της μια νέα διάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, το κτίριο μέσω της δομής του, πραγματεύεται την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας όπου ο ακάλυπτος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, καθώς και ως μεταβατικό σημείο μεταξύ της πόλης και των χώρων διαβίωσης. Συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη, από οριζόντια σε κάθετη, από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο.

Η ερμηνεία αυτή του ακάλυπτου χώρου του αστικού οικοδομικού τετραγώνου, του προσδίδει μια ουσιαστική και αναπόσπαστη στο κτίριο χωρική λειτουργία, αποδίδοντας του εν μέρει την κλασσική υπόσταση του αίθριου, όπου εν μέσω του χώρου αυτού, ο επισκέπτης εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης οι οποίοι τον περιβάλλουν και οι οποίοι με τη σειρά τους, προβάλλονται προς την πόλη, συμπληρώνοντας την εξωτερική όψη του οικοδομικού τετραγώνου.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Στοιχεία Έργου:
Αρχιτεκτονική Μελέτη/ Επίβλεψη:Νίκος Κτενάς_Nikos Ktenàs Architecture
Επίβλεψη Κατασκευής και Υλοποίηση Έργου: Νίκος Κτενάς_Nikos Ktenàs Architecture
Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου: Κατερίνα Βασιλάκου_AVW Architecture
Στατική μελέτη: Cubus Hellas Ltd- Δρ. Αντώνης Κανελλόπουλος
Μηχανολογική μελέτη: LDK Consultants-Δημήτρης Κιριμλίδης
Σύμβουλοι Φωτισμού: Simple Lights
Φωτογραφίες: Mariana Bisti
Προμηθευτές:
Μαρμάρινες Επιστρώσεις Δαπέδων – Corian: Serpetinis
Κουφώματα: SIAS S.A
Ξυλουργικά: EPEXYL
Όψεις: MIPECO Trading Ltd
Εργασίες Ξηράς Δόμησης: MAXEN- Ανδρέας Παπαδέλλης
Θωρακισμένες Πόρτες και Επενδύσεις Εισόδων: Golden Door

Φωτογραφίες: Facebook @Nikos Ktenàs architecture & nikosktenas.com Μαριάνα Μπίστη, Panagiotis Panagakis, Erieta Attali, archisearch.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK