instabook.grNews DeskΔιθύραμβοι για τη Villa Ypsilon της Φοινικούντας

Lassa Architects

Διθύραμβοι για τη Villa Ypsilon της Φοινικούντας

Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στα νότια της Πελοποννήσου κάνει ήδη το γύρο του κόσμου

Ένα χρόνο τώρα, σχεδόν από την ολοκλήρωση της ως κατασκευή στα τέλη του 2016, φωτογραφίες και παρουσιάσεις για την περίφημη Villa Ypsilon στην Φοινικούντα της Πελοποννήσου κάνουν τον γύρο του κόσμου με διθυραμβικά σχόλια ειδικών και μη. Δικαίως μάλλον γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μάλιστα εντελώς στο «πουθενά» της ελληνικής υπαίθρου, σε μια πολύ ήσυχη αλλά πανέμορφη γωνιά στη νότια Πελοπόννησο, κυριολεκτικά μέσα στις ελιές.

Αποκορύφωμα των παραπάνω αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του περιοδικού Archdaily σύμφωνα με την οποία η Ypsilon περιλαμβάνεται στα 5 υποψήφια κτίσματα στον ετήσιο διαγωνισμό «Βuilding of the Year», στην κατηγορία των κατοικιών, καθώς επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.000 άλλες διεθνείς συμμετοχές από τους αναγνώστες του περιοδικού.
Το 150 τετραγωνικών μέτρων οίκημα, το όνομά του οποίου οφείλεται στο σχήμα του, ένα μεγάλο Υ, σχεδιάστηκε από την εταιρία LASSA με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και υπεύθυνους αρχιτέκτονες τον ελληνικής και γαλλικής καταγωγής Tεό Σαραντόγλου Λάλι και την Βελγίδα Ντόρα Σβέιτζντ. Με μία πρώτη ματιά, κάποιος καταλαβαίνει πως η βίλα είναι λες και έχει χτιστεί κάτω από την γη μιας και η οροφή της είναι συνέχεια του χωμάτινου δρόμου που την περικλείει, ξεγελώντας έτσι στο μάτι.

Ουσιαστικά, όλο το οικοδόμημα στηρίζεται σε έναν τριγωνικό σκελετό από σκυρόδεμα, ο οποίος δημιουργεί μια θολωτή σκεπή και τρεις αυλές στο επίπεδο του εδάφους. «Ο άξονας των σκεπασμένων στεγών ευθυγραμμίζεται τέλεια με το νησί Σχίζα προς το νότο και ένα χωριό προς τα ανατολικά. Μια άλλη απαίτηση ήταν να σχεδιάσουμε τη διαρρύθμιση που να ενεργοποιεί όλη την περιφέρεια του κτιρίου, αντί να ευνοεί μόνο την πανοραμική θέα στη θάλασσα», δήλωσε ο Lalis στο περιοδικό Dezeen.
Οι προσόψεις της βίλας έχουν κλίση προς τα μέσα για να δώσουν στις τρεις αυλές το πλεονέκτημα της σκιάς. Η μία από αυτές έχει πισίνα σε σχήμα ματιού, δεύτερη μπορεί να λειτουργήσει ως καθιστικό ενώ η τρίτη έχει χαλίκι στο πάτωμα. Μάλιστα, καθεμία αυλή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει στον κάτοικο ξεκούραση και χαλάρωση σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας. Συγκεκριμένα, η δυτική αυλή με την πισίνα, που περιλαμβάνει και την κύρια είσοδο, είναι σχεδιασμένη για το πρωί και μεσημέρι, η ανατολική είναι καλύτερη για να καθίσει κάποιος το μεσημέρι και η νότια με το χαλίκι για χρήση από αργά το απόγευμα και μετά.

Η μήκους 12 μέτρων πισίνα ενσωματωμένη στη νότια αυλή, σχεδιάστηκε με μια ρηχή κλίση η οποία τη μετατρέπει σε τεχνητή παραλία. Η νότια περίμετρος της πισίνας σχηματίζει μια μεσογειακή πεζούλα, απ’όπου κυλά το νερό της υπερχείλισης. Πιο δίπλα, ο χώρος με τις ξαπλώστρες προσφέρει απαράμιλλη θέα στη θάλασσα και το νησί Σχίζα.
Η βίλα περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και μπάνια, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ το μοναδικό design με τους λευκούς τοίχους με τις τρύπες, τα μίνιμαλ καθιστικά και την τζαμαρία σε ημικύκλιο σχήμα είναι μερικοί λόγοι που το κάνουν ακόμη πιο πολυτελές και ιδιαίτερο.
Οι αρχιτέκτονες μάλιστα ανέφεραν πως λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της κατοικίας, χρειάστηκε να προκατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής κατασκευής. Αυτό βοήθησε και στη μείωση των εξόδων συναρμολόγησης και του χρόνου κατασκευής σε μόλις επτά μήνες.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK