instabook.grPassbookΤο Ζάππειο Μέγαρο υποδέχεται το Οινόραμα

Σάββατο 10, Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Το Ζάππειο Μέγαρο υποδέχεται το Οινόραμα

Η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών για καταναλωτές και επαγγελματίες, Έλληνες και ξένους

Είκοσι τέσσερα χρόνια από το λανσάρισμά του, το 1994, το Οινόραμα δεν είναι πλέον μία συμβατική έκθεση κρασιού αλλά μία πολυεπίπεδη πλατφόρμα επικοινωνίας για την πολυδιάστατη προβολή των εκθεμάτων της σε διάφορα κοινά-στόχους, προβάλλοντας εταιρείες και πρόσωπα πίσω από το κρασί, καθώς και τη φιλοσοφία τους.
Το Οινόραμα διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 10, 11 και 12 Μαρτίου, σε ένα χώρο που έχει ταυτιστεί με την έκθεση και έχει αποδειχθεί ιδανικός για την προβολή του κρασιού. Οι όμορφες ψηλοτάβανες αίθουσες με το φυσικό φωτισμό, η εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δεκάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια που βρίσκονται σε απόσταση περπατήματος από το Ζάππειο, εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες σε εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης.

Το Οινόραμα ανοίγει και φέτος τις πόρτες του σε μερικές επιλεγμένες εταιρείες αμπελοοινικού εξοπλισμού που επιθυμούν να στηρίξουν με την παρουσία τους το ελληνικό κρασί (Οινοτεχνία). Η παρουσία αυτή σε κεντρικό σημείο της έκθεσης εμπλουτίζει το Οινόραμα και δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου να κάνουν ουσιαστικές επαφές με οινοποιούς-εκθέτες, αλλά και με τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης.
Εκτός από τους επισκέπτες, επαγγελματίες (ανάμεσά τους και δεκάδες ξένοι) και οινόφιλους καταναλωτές, στο Οινόραμα αναμένονται και φέτος δεκάδες αγοραστές οίνων και οινοχόοι από σημαντικές οινικές αγορές του εξωτερικού, όπως συνέβη στο Οινόραμα 2018 με την Enterprise Greece, από Ιαπωνία, Κορέα και Αγγλία.

Εκτός των τειχών της έκθεσης και για την ακόμα μεγαλύτερη διάχυση του επώνυμου ελληνικού κρασιού, το Οινόραμα επαναλαμβάνει για τρίτη φορά την εβδομάδα οίνου Athens Wine Week, η οποία θα ακολουθήσει την έκθεση, δηλαδή 12 με 18 Μαρτίου 2018, με αφετηρία το ίδιο το Οινόραμα. Δεκάδες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή το κρασί θα οργανωθούν στην πρωτεύουσα, φέρνοντας στο προσκήνιο τα καλύτερα ελληνικά και εισαγόμενα κρασιά και τους δημιουργούς τους.
Οι διάφορες καινοτομίες που έγιναν το 2015 το 2016 και το 2017 (Athens Wine Week, Αίθουσα Οινικών Αποκαλύψεων, ΕλλΟινικό Εστιατόριο, Discover Greek Wines/Πλατεία Γευσιγνωσίας, Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών κ.ά.) συνεχίζουν να υποστηρίζονται και φέτος, στο Οινόραμα, όπου και πάλι θα υφίσταται υψηλής αισθητικής αίθουσα Παράλληλων Εκδηλώσεων.

Οινοτεχνία

Η Οινοτεχνία ήταν και παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της έκθεσης Οινόραμα, καθώς αφορά την παρουσίαση των πάσης φύσεως προϊόντων αμπελοοινικού εξοπλισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της αμπελοοινικής παραγωγικής διαδικασίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Οινοτεχνία συντρόφευε πάντα το Οινόραμα από την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε, το 1994.
Στην Οινοτεχνία του Οινοράματος 2018, εκτός από τον καθιερωμένο αμπελοοινικό εξοπλισμό, οι σχετικοί εκθέτες αναμένεται να παρουσιάσουν την πιο σύγχρονη και καινοτόμο τεχνολογία αυτού του τομέα, όπως γίνεται εδώ και πάνω από μία εικοσαετία στα παρελθόντα Οινοράματα.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, η Οινοτεχνία 2018 θα έχει το ίδιο ακριβώς στήσιμο με την υπόλοιπη έκθεση και θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της. Η παρουσία, δηλαδή, των εκθετών της Οινοτεχνίας θα είναι ίδια με εκείνη των οινοποιών.

Athens Wine Week

Η εβδομάδα κρασιού Athens Wine Week είναι μία καινοτόμος σειρά εκδηλώσεων που οργανώνονται με αφορμή την έκθεση Οινόραμα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Όπως και πέρυσι, έτσι και το 2018, η Athens Wine Week θα ακολουθήσει χρονικά το Οινόραμα, δηλαδή από τη Δευτέρα 12/3 μέχρι την Κυριακή 18/3/18. Στόχος της οινικής αυτής εβδομάδας είναι να καταστήσει το κρασί πρωταγωνιστή της πόλης, προκαλώντας αλλά και φιλοξενώντας οινικά δρώμενα υψηλής ποιότητας. Εστιατόρια, κάβες, wine bar, σχολές κρασιού, oινοπαραγωγοί και γευσιγνώστες συνεργάζονται και σας προτείνουν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, που θα ικανοποιήσουν τη δίψα σας για οινική γνώση και τη διάθεσή σας για δοκιμή ή και κατανάλωση κρασιών. Το Οινόραμα 2018 συνεχίζει την πρωτοποριακή εκδήλωση για το κρασί, Athens Wine Week2018, που εγκαινίασε τρία χρόνια πριν. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο www.athenswineweek.gr.

Discover Greek Wines

Φέτος, για άλλη μια φορά, το Οινόραμα δημιουργεί την Πλατεία Γευσιγνωσίας© όπου μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου (στην κόκκινη πτέρυγα) διαμορφώνεται σε χώρο generic προβολής του ελληνικού κρασιού («Discover Greek Wines») για έλληνες και ξένους επαγγελματίες γευσιγνώστες. Η Πλατεία Γευσιγνωσίας φιλοξενεί περίπου 250 κρασιά, επιλεγμένα από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς ως τα πιο αντιπροσωπευτικά της περιοχής τους. Όλες οι φιάλες είναι τοποθετημένες θεματικά, σε ιδανικές συνθήκες γευσιγνωσίας, διαθέτουν αναρτημένες τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες (σε αγγλική και ελληνική γλώσσα) και δοκιμάζονται χωρίς την παρουσία των οινοποιών – παραγωγών τους.

Εδώ λειτουργεί και ένα σημείο ενημέρωσης για τους ξένους επισκέπτες, το «Greek Wine Information Bureau», μπροστά σε γιγαντοαφίσα με τον οινικό χάρτη της Ελλάδας (στην αγγλική), που μαζί με τα κρασιά και τις πληροφορίες τους κάνουν την εμπειρία «Discover Greek Wines» πλήρη.
Η είσοδος στην αίθουσα που φιλοξενεί την Πλατεία Γευσιγνωσίας© είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο σε έλληνες και ξένους επαγγελματίες. Εάν είστε καταναλωτής και θέλετε να δοκιμάσετε τα κρασιά της Πλατείας, μπορείτε να αγοράσετε στα ταμεία της έκθεσης ένα πάσο (5€) που θα σας επιτρέψει μία φορά την είσοδο στο χώρο.

Οινικές Αποκαλύψεις

Οι «Οινικές Αποκαλύψεις» είναι μία ξεχωριστή αίθουσα του Οινοράματος, μια «έκθεση μέσα στην έκθεση», όπου παρουσιάζονται κρασιά τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και κάποια εξ αυτών σπάνια. Οι Οινικές Αποκαλύψεις έχουν δύο σκέλη: 1) Σταντ με πολύ μικρά ή πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία και 2) Ένα «Wine Βar» με κρασιά από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ή κρασιά της ευρύτερης φιλοσοφίας των «φυσικών», συγκεντρωμένα για δωρεάν δοκιμή.

Έτσι, η αίθουσα των Οινικών Αποκαλύψεων απευθύνεται σε αγοραστές που αναζητούν τα ελληνικά «top obscure» κρασιά, που θα τους διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό, αλλά και σε πολύ «ψαγμένους» καταναλωτές, που γνωρίζουν ήδη καλά τον ελληνικό αμπελώνα και αποζητούν το διαφορετικό.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρωτοεμφανιζόμενα ή πολύ μικρά οινοποιεία (με παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες) που θα εκθέσουν στην αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» θα είναι 34, το κάθε ένα σε δικό του σταντ.

Στο «Wine Bar» των Οινικών Αποκαλύψεων, στο βάθος της αίθουσας, θα βρίσκονται κρασιά των συμμετεχόντων στο Οινόραμα 2018 οινοποιών, ενδεχομένως και άλλων ελληνικών οινοποιείων, εκτός έκθεσης. Αυτά θα σερβίρονται από εξειδικευμένους οινοχόους – οινολόγους, οι οποίοι θα δίνουν και τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητές τους. Τα κρασιά αυτά θα ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες:
Κρασιά που παράγονται τουλάχιστον κατά 50% από ελληνικές «αφανείς ποικιλίες»* αμπέλου (ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ποικιλιακή τους σύνθεση, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και διεθνείς ποικιλίες)
Κρασιά χωρίς θειώδη/«φυσικά κρασιά»
Κρασιά που παράγονται με γηγενείς (άγριες, μη επιλεγμένες) ζύμες
Κρασιά από σταφύλια βιοδυναμικής γεωργίας
Κρασιά που παράγονται ή παλαιώνουν με εναλλακτικά μέσα ή τρόπο (π.χ. σε αμφορείς, στη θάλασσα, στο χώμα κ.λπ.)
Φέτος, οι Οινικές Αποκαλύψεις θα συμπεριλάβουν στο «Wine Bar» τους σύντομες παρουσιάσεις σπάνιων κρασιών από τους ίδιους τους οινοποιούς τους. Τα κρασιά αυτά ανήκουν στην κατηγορία παραγωγής ή παλαίωσης με εναλλακτικά μέσα, π.χ. σε αμφορέα, κάτω από τη θάλασσα κ.ά. Έτσι, τους αξίζει η αποκλειστική χρήση του «Wine Bar» για 45′, τόσο λόγω σπανιότητας, όσο και υψηλού κόστους. Δύο τέτοιες παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε ημέρα της έκθεσης (συνολικά 6 το τριήμερο). Δίνεται έτσι η ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποια κρασιά που πολύ δύσκολα μπορούν να βρεθούν αλλού και μάλιστα με το δημιουργό τους να τα παρουσιάζει.

*Ως «αφανείς ποικιλίες» νοούνται οι πραγματικά σπάνιες και άγνωστες ποικιλίες της χώρας. Για τις ανάγκες της έκθεσης αφανείς είναι όλες οι ποικιλίες πλην εκείνων που συμμετέχουν στους οίνους ΠΟΠ της Ελλάδας και πλην των εξής: αυγουστιάτης, βιδιανό, κυδωνίτσα, λαγόρθι, λημνιώνα, μαλβαζία, μαλαγουζιά, μαυροτράγανο, μαυρούδι, μοσχάτο (όλες οι εκδοχές), σαββατιανό και φιλέρι.

ΕλλΟινικό Εστιατόριο

Η δράση «ΕλλΟινικό Εστιατόριο» ή «GreekWineResto», είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες πρωτοβουλίες της Vinetum, διοργανώτριας εταιρείας του Οινοράματος. Βρίσκεται πλέον εξ ολοκλήρου υπό την ομπρέλα της έκθεσης Οινόραμα, η οποία για το «ΕλλΟινικό Εστιατόριο» συνεργάζεται με τον βραβευμένο οινοχόο Νικόλα Γιαννόπουλο και τον δημοσιογράφο γεύσης Τάσο Μιτσελή. Ο στόχος της δράσης είναι τετραπλός:

Η επιβράβευση εστιατορίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σοβαρή λίστα ελληνικών κρασιών.
Η ενημέρωση ελλήνων καταναλωτών και ξένων οινόφιλων για την ύπαρξη τους.
Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου «GreekWineResto.com» (ΕλλΟινικό Εστιατόριο), με τα εστιατόρια αυτά.
Η δημιουργία κινήτρων για την οινική αναβάθμιση κάθε σοβαρού εστιατορίου της Ελλάδας.

Σάββατο 10, Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018
Σαββατοκύριακο για καταναλωτές και επαγγελματίες, 10:00-19:00
Δευτέρα μόνο για επαγγελματίες, 10:00-18:00

SHARE

Περισσότερα

MORE PASSBOOK